Εξαγωγή έγκλειστων/ημιέγκλειστων
Έγκλειστο ονομάζεται ένα δόντι που δεν έχει ανατείλει κανονικά και παραμένει μέσα στο ούλο.
Ημιέγκλειστο είναι αντίστοιχα το δόντι που έχει ανατείλει μόνο μερικώς.
Κατά κανόνα τέτοια δόντια είναι οι φρονιμίτες και αν δεν εξαχθούν μπορεί να προκαλέσουν στο μέλλον προβλήματα στα γειτονικά δόντια.
Τι κίνδυνοι υπάρχουν;
Οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορεί να καταστρέψουν το διπλανό δόντι λόγω της πίεσης που του ασκούν. Οι ημιέγκλειστοι, λόγω της θέσης τους, δεν μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά. Έτσι υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί χρόνια φλεγμονή ή/και τερηδόνα που θα προσβάλλει και τους διπλανούς τραπεζίτες.
Αφαίρεση κύστεων
Οι κύστεις είναι κοιλότητες με υγρό που εμφανίζονται κυρίως στην άκρη της ρίζας του δοντιού.
Σχεδόν πάντα οφείλονται σε κάποια πάθηση του συγκεκριμένου δοντιού, όπως η τερηδόνα, τα περιοδοντικά προβλήματα ή κάποιος τραυματισμός.
Μια μεγάλη κύστη μπορεί καταστρέψει το οστό γύρω από το δόντι και να επηρεάσει τα γειτονικά δόντια. Συνοδεύεται από φλεγμονή που προκαλεί πόνο. Αρχικά αντιμετωπίζεται στο ιατρείο η παθολογία που προκαλεί την κύστη και συνήθως εφαρμόζεται ενδοδοντική θεραπεία.
Αν όμως η κύστη δεν υποχωρήσει, τότε θα πρέπει να αφαιρεθεί για να μην επηρεάσει τη γενικότερη υγεία του στόματος.
Αποκάλυψη κυνοδόντων
Πώς γίνεται;
Εκτός από τους φρονιμίτες, έγκλειστοι μπορεί να παραμείνουν και οι κυνόδοντες – συνηθέστερα αυτοί της άνω γνάθου.Σε αντίθεση όμως με τους φρονιμίτες, οι κυνόδοντες είναι απολύτως απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία και την αισθητική εικόνα του στόματος. Για την αποκάλυψη των κυνοδόντων απαιτείται μια μικροχειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με ορθοδοντική θεραπεία που έχει προηγηθεί ώστε να δημιουργηθεί αρκετός χώρος για το δόντι. Αφού εμφανιστεί τμήμα της μύλης του κυνόδοντα, συγκολλάται επάνω του ένα ειδικό μεταλλικό άγκιστρο που έλκει το δόντι προς την επιφάνεια.
Το χειρουργικό κομμάτι της διαδικασίας είναι ανώδυνο και σύντομο. Ανώδυνο είναι βέβαια και το ορθοδοντικό μέρος αλλά χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως το δόντι.
Πότε γίνεται;
Είναι προτιμότερο η αποκάλυψη των κυνοδόντων να γίνεται κοντά στην ηλικία που θα έπρεπε κανονικά να ανατείλουν (12-13 ετών). Σε αυτήν την ηλικία είναι πιθανότερο να υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από το έγκλειστο δόντι και έτσι η διαδικασία ολοκληρώνεται συντομότερα. Και σε μεγαλύτερες ηλικίες όμως συνήθως δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα.